Blog

“Attentioooooon”, “alwééér een winnaar!”, “nog eentje dandanannn”
Op verschillende plaatsen in Nederland is het kermis. Pleinen en straten veranderen voor een paar dagen in een openbare disco, inclusief lichtshow. Een paar dagen vol gezelligheid, vermaak, vertier, snoep en prijzen. De plek waar de geur van oliebollen en churro’s je tegemoet komt. Net zoals de boven deze post genoemde welbekende kreten. Helaas heeft niet iedereen warme herinneringen aan de kermis. Daar waar het meestal goed gaat, eindigt een bezoek aan de kermis jammer genoeg ook wel eens minder goed.

Veiligheid van attracties 
Uit het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen 2023 (WAS) volgen belangrijke regels waar een kermisattractie zoal aan moet voldoen. Zo mag een kermisattractie bij gebruik geen gevaar opleveren voor de veiligheid of gezondheid van personen. Een kermisattractie moet onder andere periodiek worden gekeurd, voldoen aan veiligheids- en gezondheidsvoorschriften, goed onderhouden worden en er moet toezicht worden gehouden. De attracties moeten voldoen aan bepaalde voorschriften, die in bijlage 1 van het besluit staan opgesomd (zie https://wetten.overheid.nl/BWBR0048026/2024-01-01/0#BijlageI)

Wie is aansprakelijk voor het letsel dat een slachtoffer bij een kermisattractie oploopt?
De kermisexploitant van een kermisattractie kan aansprakelijk zijn. Een kermisexploitant is degene die een kermisattractie bezit of huurt/leent van een ander in de uitoefening van zijn bedrijf. Hij (of zij) heeft een (zware) zorgplicht. Er zijn meerdere mogelijkheden om (letsel)schade op de kermisexploitant te verhalen, zoals door een beroep op:

-    een tekortkoming in de nakoming van een verbintenis (bv. het kopen van een kaartje) (grondslag: artikel 6:74 BW);
-    een gebrek aan een attractie (grondslag: artikel 6:173 BW, artikel 6:181 BW);
-    onrechtmatige daad vanwege (bijvoorbeeld) onvoldoende toezicht en begeleiding (grondslag: artikel 6:162 BW).

Bij de beoordeling van de aansprakelijkheid gaat het om de vraag of een attractie voldoet aan de eisen die men in de gegeven omstandigheden daaraan mag stellen. Hierbij is de vraag of de kermisexploitant een op hem rustende zorgplicht heeft geschonden. 

Ook de producent van een attractie kan aansprakelijk zijn
Naast de kermisexploitant, kan ook een producent van een attractie aansprakelijk zijn voor een gebrek in zijn product (attractie). Dit noemen we ‘productaansprakelijkheid’ (artikel 6:185 BW). Het is overigens voor een kermisexploitant lastig om achteraf aan te tonen en te bewijzen dat  de oorzaak bij de producent ligt en (een onderdeel van) de attractie al eerder kapot was. 


Voorbeelden ongevallen met letsel  
Wat voorbeelden uit de rechtspraak (en het nieuws) van ongevallen met letsel door kermisattracties van de afgelopen jaren:

-    aansprakelijkheid voor kermisexploitant “cakewalk” waarbij een 7-jarig jongetje met zijn arm bekneld raakte. Attractie voldeed volgens ouders niet aan veiligheidseisen en er was onvoldoende toezicht. Vordering op grond van onrechtmatige daad is toegewezen (ECLI:NL:RBBRE:2002:AL1648); 

-    aansprakelijkheid vanwege een gebrekkige zaak doordat er bij een attractie met beugelbeveiliging manoeuvreerruimte bestaat (ECLI:NL:RBROE:2003:AO7776, NJ 2004, 192); 

-    jongetje van 3 raakte bekneld onder een karretje van een attractie en raakte zwaar gewond. Volgens de NVWA voldeed de attractie wel aan de veiligheidseisen na jaarlijkse keuring (https://nos.nl/artikel/2184543-kind-bekneld-onder-tilburgse-kermisattractie-en-raakt-zwaargewond)

-    een man liep na een ritje in de ‘Deca Dance’ flink letsel op door het afbreken van een vaste gondelarm. Hij verloor zijn rechterbeen en zijn linkerbeen raakte verbrijzeld. De kermisexploitant is strafrechtelijk veroordeeld Dance vanwege het niet goed onderhouden van de attractie en het laten uitvoeren van reparatie door een ongekwalificeerde lasser (ECLI:NL:RBOBR:2022:1242

Ondanks deze uitgelichte voorbeelden, zijn er ook uitspraken waarbij een bezoeker van de kermis wel letsel heeft opgelopen, maar deze zijn eigen schade moest dragen in verband met het ontbreken van aansprakelijkheid aan de kant van de kermisexploitant. 
En in nog meer gevallen gaat een bezoekje aan de kermis gelukkig wel goed! 

Hulp nodig?
Of sprake is van aansprakelijkheid in een letselschadezaak wordt beoordeeld aan de hand van de feiten en omstandigheden van het geval. Heeft u door toedoen van een ander (letsel)schade opgelopen en wilt u de veroorzaker aansprakelijk stellen? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen. 
 

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team