Blog
De term ‘ouderverstoting’ wordt vaak gebruikt om bovenstaande situatie te omschrijven. Veel experts vinden deze term echter niet juist, omdat deze term de oorzaak van het probleem bij het kind lijkt neer te leggen. De voorkeur gaat daarom uit naar de term ‘contactverlies’. Die term zal ik dus ook in deze blog gebruiken. Dit is bijvoorbeeld ook de benadering van Villa Pinedo, een organisatie die zich inzet voor kinderen van gescheiden ouders. Juist in een situatie van contactverlies is het belangrijk niet te oordelen over het gedrag van het kind.
Als advocaat merk ik dat contactverlies zich vaak voordoet in situaties waarin ouders met elkaar in conflict zijn en er sprake is van een ‘vechtscheiding’. Dit conflict kan over allerlei zaken gaan. Soms gaat het geschil over geld, maar soms ook juist over de kinderen (of allebei). Het kan gaan om langdurig contactverlies, maar het contactverlies kan ook van tijdelijke aard zijn. Het gebeurt ook dat het contact niet helemaal verloren gaat, maar een bepaalde periode zeer ernstig wordt verminderd.
Voor de ouder die geen of weinig contact heeft met het kind is de situatie vaak ontzettend frustrerend en emotioneel. Dat is heel begrijpelijk. Deze ouder heeft vaak het idee dat zijn/haar ex-partner het kind negatief beïnvloed en aan het contact in de weg staat. Soms is dat ook zo.
Desondanks blijft het heel belangrijk dat de ‘verlaten’ ouder het kind niet belast met zijn/haar frustratie en verdriet. Dit werkt averechts. Zelfs als jouw ex-partner jullie kind beïnvloedt doet dit geen afbreuk aan de gevoelens van jullie kind en het feit dat er weerstand bestaat tegen het contact.
Kinderen worstelen vaak zelf ook met enerzijds de liefde voor de ouder met wie ze geen contact hebben en anderzijds de boosheid, teleurstelling of angst die in de weg staat aan het contact.
Het is belangrijk om aan je kind te laten weten dat de deur altijd voor hem/haar openstaat en dat je van hem/haar houdt, zonder druk op te leggen. Zelfs op het oog onschuldige uitlatingen zoals “ik hoop dat we elkaar snel weer zien” of “ik mis je” kunnen onbedoeld druk uitoefenen op kinderen. Stuur bijvoorbeeld een kaartje of berichtje op belangrijke momenten zoals een verjaardag of Kerst met een korte boodschap en bijvoorbeeld een leuke foto van jullie samen. Daarbij wordt je kind herinnerd aan een leuke onbezorgde tijd in het verleden.
Een aantal belangrijke tips die vanuit Villa Pinedo worden gegeven in geval van contactverlies zijn terug te vinden in een brief die is geschreven door kinderen van gescheiden ouders. Deze kinderen hebben zelf (enige tijd) geen contact (gehad) met hun ouders.
Hetgeen in deze blog en bovengenoemde brief is vermeld geldt overigens niet alleen voor minderjarige kinderen. Voor (jong)volwassenen is het vaak even ingewikkeld als hun ouders door een ingewikkelde echtscheiding gaan.
Samen met mijn klanten ga ik in dit soort gevoelige kwesties graag op zoek naar de juiste wijze om het contact met het kind opnieuw op te bouwen. Per kwestie zal moeten worden bekeken wat er nodig is. Dat kan een juridische procedure zijn, maar vaker is er hulpverlening nodig en een goede samenwerking tussen ouders. Het is zaak dat het contact op de juiste wijze gestimuleerd wordt en niet wordt geforceerd. Zeker bij oudere kinderen heeft dit vaak een averechts effect.
Heeft u vragen over contactverlies bij scheiding of heeft u een andere familierechtelijke vraag? Neem dan contact op met mr. E. (Esther) Poppe (epoppe@avdw.nl) of mr. F.C. (Femke) Hoogeveen (fhoogeveen@avdw.nl). Wij helpen u graag verder.
Maak kennis met onze specialisten

E. (Esther) Poppe
Advocaat

F.C. (Femke) Hoogeveen
Advocaat