Blog

Bestuurders van voertuigen zijn ook jegens de wegbeheerder verplicht tot zorgvuldig rijgedrag; indien onzorgvuldig rijgedrag leidt tot maatregelen ter uitoefening van beheers- of onderhoudskosten, zijn automobilisten tegenover de wegbeheerder aansprakelijk voor de daaruit voortvloeiende kosten. Een en ander kan aan de orde zijn indien bijvoorbeeld door zwaar wegverkeer de weg wordt beschadigd.

Bij een kettingbotsing kwam olie op een Rijksweg terecht; de Staat claimde bij de verzekeraar van een automobilist de kosten van verwijdering van de op het wegdek terecht gekomen auto.

De Hoge Raad overweegt dat privaatrechtelijk kostenverhaal mogelijk is: de Wegenwet staat daaraan niet in de weg. In het Vlissingse bluskosten arrest is uitgemaakt dat de Brandweerwet 1985 wel aan kostenverhaal in de weg kan staan. Dat doet zich echter alleen voor bij acute gevaarsituaties die de snelle inschakeling van technische hulpmiddelen vereisen. Het verwijderen van olie van de weg is niet een dergelijke situatie, omdat reeds door het afzetten van de weg het acute gevaar verdwenen is; daarvoor zijn geen speciale technische hulpmiddelen nodig.

HR 12 december 2014, www.rechtspraak.nl, ECLI:NL:HR:2014:3594.

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team