Blog

Deze ongelukkige situatie deed zich voor bij een Duitse werknemer. Over zijn situatie heeft de hoogste arbeidsrechtelijke instantie in Duitsland, het Bundessozialgericht, eind vorige week geoordeeld dat hij deelnam aan woon-werkverkeer. Aanvankelijk werd zijn route tussen de slaapkamer en de één verdieping lager gelegen werkkamer niet als woon-werkverkeer gezien. Maar, zo stelt de rechter van het Bundessozialgericht, omdat de man zonder eerst te ontbijten direct vanuit zijn bed aan het werk ging was de route te bestempelen als de eerste reis van het bed naar ‘het kantoor’ en dus een verzekerde werkroute. Door het overslaan van het ontbijt, heeft de man (waarschijnlijk geheel onbewust) de optie van werkgeversaansprakelijkheid open gehouden. 

Mocht deze situatie zich voordoen in Nederland, zal het overslaan van het ontbijt niet zo’n cruciale rol spelen. In Nederland geldt immers dat een ongeval tijdens het woon-werkverkeer in beginsel voor rekening van de werknemer zelf komt en de werkgever daarvoor niet aansprakelijk gesteld kan worden. De werkgever heeft over die gedragingen geen feitelijke zeggenschap terwijl hij dat op de werkvloer wel heeft. Dit is slechts anders in de situaties waarin de werknemer bij het naar huis of naar werk gaan werkzaamheden voor de werkgever uitvoert. In dat geval is privétijd werktijd geworden. Denk daarbij aan het meenemen van de post van werk naar huis, om deze onderweg bij een postkantoor af te geven. In de meeste gevallen zal de werknemer een beroep moeten doen op de eigen WA-verzekering. 

Dit betekent overigens niet dat de werkgever niet aansprakelijk gesteld kan worden voor ongevallen van de werknemer tijdens of door het thuiswerken. Aansprakelijkheid is daarbij afhankelijk van of de schade is ontstaan bij het uitvoeren van taken die tot uw werkzaamheden behoren en of de werkgever redelijkerwijs de kans heeft gehad om het ongeval te voorkomen. De werkgever doet er goed aan om met betrekking tot het thuiswerken de werknemer van voldoende instructies te voorzien. 

De uitspraak: https://www.bsg.bund.de/SharedDocs/Verhandlungen/DE/2021/2021_12_08_B_02_U_04_21_R.html  

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team