Nieuwsbrief voor overheden

In de Nederlandse rechtspraak werd door rechters verschillend geoordeeld over de vraag of de wettelijke rente of wettelijke handelsrente is verschuldigd over een huurachterstand. Het Europese Hof van Justitie heeft recent duidelijkheid gegeven.

Bij een betalingsachterstand kunt u als eisende partij aanspraak maken op rente over de achterstand. Ons recht kent twee soorten rente: ‘gewone’ wettelijke rente en wettelijke handelsrente. Tussen deze twee soorten rente zit een behoorlijk verschil: de gewone wettelijke rente is op dit moment 2%, terwijl de handelsrente 8% is.

Volgens de wet (artikel 6:119a BW) is de handelsrente van toepassing op handelsovereenkomsten. De wet definieert tevens wat onder een handelsovereenkomst moet worden verstaan:
“Onder handelsovereenkomst wordt verstaan de overeenkomst om baat die een of meer van de partijen verplicht iets te geven of te doen en die tot stand is gekomen tussen een of meer natuurlijke personen die handelen in de uitoefening van een beroep of bedrijf of rechtspersonen.”

In het geval van verhuur van bedrijfsruimte was er nog wel eens discussie over de vraag of over een huurachterstand wel of geen wettelijke handelsrente kan worden gevorderd. Er dient sprake te zijn van levering van goederen of het verrichten van diensten en bij huur was de discussie of dit wel het verrichten van een dienst betreft.

De wettelijke handelsrente is in ons Nederlands recht gekomen als gevolg van implementatie van een Europeesrechtelijke richtlijn. Andere Europese landen hebben derhalve eenzelfde wettelijke bepaling opgenomen. De Poolse rechter kwam er (ook) niet uit en heeft om die reden vragen gesteld aan het Hof van Justitie. Recent heeft dit Hof duidelijkheid gegeven, hetgeen dus ook voor ons Nederlandse recht van belang is.

Het Hof oordeelde dat een huurovereenkomst bedrijfsruimte een handelstransactie vormt die leidt tot het verrichten van diensten, zoals bedoeld in de betreffende Europese richtlijn. Daarbij is de voorwaarde dat deze transacties worden verricht tussen ondernemingen of tussen ondernemingen en overheidsinstanties.

Gezien de overweging van het Hof kan over een huurachterstand de wettelijke handelsrente worden gevorderd. Hierbij zij opgemerkt dat in een huurovereenkomst kan zijn afgeweken van de wettelijke regeling.

HvJ-EU 9 juli 2020, www.curia.europe.eu: ECLI:EU:C:2020:548

Door Hanneke de Danschutter en Marlies Oprel

Actualiteiten overzicht