Nieuwsbrief voor overheden

Als een last onder dwangsom wordt opgelegd aan twee overtreders en die last niet wordt uitgevoerd, dan zijn beide overtreders verplicht de dwangsom te betalen. Er is geen verplichting om op te nemen dat betaling van de dwangsom door de een, de ander van betaling bevrijdt.

Een overtreding kan door meerdere overtreders worden begaan. Dat betekent dat een last onder dwangsom ook aan meerdere overtreders kan worden opgelegd.

Stel dat een last onder dwangsom aan twee overtreders wordt opgelegd. Hoeveel dwangsommen raken dan verbeurd als de last niet wordt uitgevoerd. Eén (waarvoor beide overtreders hoofdelijk aansprakelijk zijn) of twee (voor beide overtreders één)?

Als er niet is opgenomen in de last onder dwangsom dat betaling door de één de ander van betaling bevrijdt, dan verbeuren beide overtreders de dwangsom en kan het bestuursorgaan twee dwangsommen invorderen.

In haar uitspraak van 28 september 2011 over de beschikking tot invordering van twee verbeurde dwangsommen oordeelde de Afdeling dat het in zo’n geval niet onredelijk is om bij beide overtreders de dwangsom in te vorderen.

Nu heeft de Afdeling geoordeeld dat het bestuursorgaan niet gehouden is om in de last op te nemen dat, betaling van de dwangsom door de één de ander bevrijdt van de verplichting tot betaling. De Afdeling oordeelt dat beide overtreders de verantwoordelijk dragen om, afzonderlijk van elkaar, de last uit te voeren. Als dan de een zou worden bevrijd van de verplichting tot betaling als de ander de dwangsom betaalt, zou dat afdoen aan de werking van de last.

ABRvS 28 oktober 2020, www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RVS:2020:2529

Door Jaap IJdema

"

Actualiteiten overzicht