Blog

Op 1 juli 2024 is de Wet Betaalbare Huur in werking getreden. Met deze wet wordt beoogd huurwoningen in het middensegment betaalbaarder te maken en op die manier tegemoet te komen aan de schaarste op de woningmarkt. Deze wet geldt voor woningen van particuliere verhuurders, studentenkamers en andere onzelfstandige woonruimtes. 

Hoe zat het ook al weer?

Voor sociale huurwoningen gold uit hoofde van huurdersbescherming al het zogenaamde woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit houdt in dat aan een woning een puntenaantal wordt toegekend, op basis waarvan een maximale huurprijs wordt bepaald. Dat puntenaantal wordt onder andere bepaald door de oppervlakte, het energielabel en de WOZ-waarde. Hoe de punten precies bepaald worden, staat in het Besluit huurprijzen woonruimte. Voor een sociale huurwoning geldt een maximaal puntenaantal van 143.

Wat verandert er?

Het woningwaarderingsstelsel (WWS) is door de Wet Betaalbare Huur gemoderniseerd. De gereguleerde huur wordt namelijk uitgebreid naar het middensegment en wel naar huurwoningen met een puntentelling van maximaal 186 punten. Deze huurwoningen mogen volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS) maximaal  €1.157,95 per maand gaan kosten. De regulering van deze middenhuur en de dwingende toepassing van het WWS leiden voor ongeveer 300.000 woningen tot een verwachte daling van de huurprijzen met gemiddeld €190,00 en brengen 113.000 woningen terug in het betaalbare segment (bron: rijksoverheid).

De jaarlijkse huurprijsstijging voor huurwoningen in het middensegment wordt gemaximeerd op CAO-loonontwikkeling + 0,5 procentpunt. Deze jaarlijkse huurprijsstijging kan er echter niet toe leiden dat de huurprijs hoger wordt dan de maximale huurprijs die volgt uit het WWS.

Voor nieuwe contracten

De huurder die voorheen volgens het WWS een te hoge huurprijs betaalde, moest actief stappen tegen de verhuurder ondernemen door via de Huurcommissie huurprijsverlaging af te dwingen. Op grond van de Wet Betaalbare Huur moeten verhuurders bij nieuwe huurcontracten, afgesloten op of na 1 juli 2024, zich houden aan de maximale huurprijs en moeten zij bij de start van de huur aan de huurder duidelijk maken hoeveel punten een woning heeft. Met de gratis Huurprijscheck van de Huurcommissie kan dit puntenaantal eenvoudig worden berekend.

Voor bestaande contracten

Voor bestaande huurovereenkomsten ter zake sociale huurwoningen tot en met 143 punten geldt directe werking van de Wet betaalbare huur. Dit betekent dat als de huurprijs op grond van het WWS lager is dan de nu voor de woning overeengekomen huurprijs, die lagere huurprijs direct van toepassing is. De Verhuurder moet zich dus per direct aan de maximale huurprijs die op grond van het WWS geldt, houden.
Voor bestaande huurovereenkomsten die qua kwaliteit en dus puntentelling in het gereguleerde segment van het WWS vallen (dus maximaal 143 punten), maar die feitelijk zijn geliberaliseerd omdat een hogere huurprijs is overeengekomen, geldt dat na een overgangstermijn van één jaar de Wet Betaalbare Huur eveneens van toepassing is.

Toezichthoudende rol gemeente

De gemeente zal worden belast met een toezichthoudende rol. Het niet naleven van deze nieuwe wet kan vanaf 1 januari 2025 leiden tot (aanzienlijke) gemeentelijke boetes voor de verhuurder. 

Investeren in Woningkwaliteit

Verhuurders kunnen hun woning geliberaliseerd verhuren door ervoor te zorgen dat het puntenaantal van hun woningen mag worden verhoogd tot minimaal 187 punten. Dit kan door te investeren in de kwaliteit van de woning, bijvoorbeeld door verduurzaming. 

Conclusie

Het is van groot belang dat verhuurders zich goed op de hoogte stellen van de wijzigingen die de Wet betaalbare huur met zich meebrengt. Niet-naleving kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben. Zorg dus dat u als verhuurder voorbereid bent en de nodige stappen onderneemt om aan de nieuwe verplichtingen te voldoen.
 

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team