Blog

Welke regels gelden er nu? 
De hoeveelheid plastic die wereldwijd wordt geproduceerd, is binnen één mensenleven explosief gestegen: van 2 miljoen ton in 1950 tot ruim 390 miljoen ton in 2021 (bron).

Wegwerpplastic breekt nauwelijks of zelfs helemaal niet af. De lidstaten van de Europese Unie hebben dan ook afgesproken dat zij maatregelen zullen treffen om de hoeveelheid aan kunststofproducten voor eenmalig gebruik te verminderen (hierna: de “SUP-richtlijn“). De Nederlandse overheid neemt de maatregelen uit deze richtlijn over.

Per 1 juli 2023 mogen plastic wegwerpbekers- en bakjes niet gratis meer worden meegegeven. Dit geldt bijvoorbeeld bij het afhalen of bezorgen van eten en bij de verkoop van voorverpakt eten en drinken in de detailhandel;

In de detailhandel, bijvoorbeeld bij een supermarkt, bakker, slager, groenteboer of kiosk, betaalt een klant extra voor wegwerpbekers en -bakjes met voorverpakt eten en drinken. Dit geldt voor eten en drinken dat rechtstreeks uit de verpakking kan worden gegeten of gedronken. Denk hierbij aan een beker zuivel, een bakje met een maaltijdsalade, voorverpakte ijskoffie of een eenpersoons-bakje groente, fruit, snack of ijs. 

Sinds 3 juli 2021 geldt een verbod op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten. Denk aan plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en piepschuim drank- en voedselverpakkingen waar bepaalde drinkbekers en hamburgerbakjes van worden gemaakt. 

De regels die binnenkort gaan gelden
Vanaf 1 januari 2024 mag bij eten en drinken ter plaatse ook geen plastic wegwerpbekers, -bestek en -bakjes meer worden aangeboden. Bijvoorbeeld in de kantine, op kantoor, in een vereniging, sportclub of op een festival. Het is de bedoeling dat de voorraden van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten worden opmaakt voordat het verbod op 1 januari 2024 ingaat.

Vanaf 1 januari 2024 kunt u kiezen uit:
o    Herbruikbaar: herbruikbare alternatieven aanbieden, zoals afwasbare kopjes, glazen, hard cups, borden en bakjes; 
o    Bring your own: gebruikers zelf een beker of bakje laten meenemen.

Ook bekers en bakjes gemaakt van bioplastic vallen onder de nieuwe regelgeving. Veel bekers en bakjes die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten kunststof om ze water- en vetafstotend te maken. Tip: laat u goed informeren door uw leverancier. 
Vanaf 3 juli 2024 moeten de doppen van drankverpakkingen vast blijven zitten tijdens gebruik. Deze regel geldt niet voor flessen en drankverpakkingen voor medisch gebruik en flessen en drankverpakkingen van meer dan 3 liter.
Vanaf 2025 moet 25% van het materiaal van een PET-fles (polyethyleentereftalaat) bestaan uit gerecycled materiaal en vanaf 2030 moet zelfs 30 van het materiaal van alle flessen gerecycled zijn. De precieze ingangsdatum van deze regels is nog niet bekend. Het Europees normeringsinstituut werkt nog uit waar de producten precies aan moeten voldoen.
Uit de SUP-regeling volgt dat de effecten van de reductiemaatregelen na twee jaar zullen worden geëvalueerd.
 

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team