Blog

Waarom zou ik dat doen? 
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent dat het bij een onderneming niet alleen draait om de bedrijfsresultaten, maar dat de bedrijfsuitoefening geen negatieve invloed heeft op mens, milieu of maatschappij. Het zou nog beter zijn wanneer de bedrijfsactiviteiten daar zelfs een positieve bijdrage aan leveren. Dit klinkt misschien als een morele verplichting bovenop de hele hoop reeds bestaande verplichtingen, maar MVO brengt naast voordelen voor mens, milieu en maatschappij ook voordelen voor een bedrijf met zich. MVO wordt namelijk (indirect) beloond.

Voordelen MVO
Zo is MVO een goede manier om een positieve bedrijfsreputatie op te bouwen en het biedt de mogelijkheid om een onderscheidende concurrentiepositie in te nemen. Uiteraard moet er een goed product of betrouwbare dienst worden geleverd, maar een duurzame associatie bij een bedrijf is erg belangrijk. Zeker bij aanbestedingen kan dit een rol spelen. Denk verder ook eens aan de voordelen die het met zich brengt als een bedrijf voorloopt op een strenger wordend milieubeleid vanuit de overheid. Voor de continuïteit van een bedrijf is het bovendien prettig om op de zaken vooruit te lopen, dan altijd achter nieuwe regels aan te moeten rennen.

Aandachtspunten MVO
MVO en duurzaamheid in algemene zin zijn hot. En terecht, want wie wil nu níet een bijdrage leveren aan een betere wereld? Het is dan ook verleidelijk om te adverteren dat er “aan MVO wordt gedaan”, maar dat moet dan natuurlijk wel echt zo zijn. Het is daarom belangrijk om transparant te zijn over de MVO stappen die zijn gezet, maar ook over de (soms lange) weg die nog te gaan is. MVO is namelijk een proces, niet een doel. Een bedrijfscultuur is ook niet van de ene op de andere dag aangepast. MVO is bovendien onderhevig aan nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Een voornemen dat een paar jaar geleden nog onrealistisch leek, kan met behulp van nieuwe technologieën nu misschien wel worden gerealiseerd. Of misschien lukte het eerst niet om het team te enthousiasmeren voor meer recycling, maar verandert dat met de komst van nieuwe werknemers.
 

MVO tips
•    Kijk ter inspiratie eens naar de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Aan welk doel committeert het bedrijf wellicht zich al, of welk doel zou bij het bedrijf passen? 
•    Bekijk wat het bedrijf kan doen om te verduurzamen. Groene stroom, een kantoorfiets, afvalscheiding… Ook op kleine schaal is er al heel veel mogelijk.
•    Kijk eens kritisch naar hoe het bedrijf overkomt op anderen. Een relatiegeschenk dat voornamelijk uit plastic bestaat komt anders over dan een duurzaam alternatief.
•    Bedenk als team een leuke actie om bij te dragen aan een bepaald goed doel. Dat mes snijdt aan twee kanten, want het doel wordt gesteund en de teamspirit wordt (nog) beter. 
Bij veel duurzame initiatieven is het belangrijk dat het juridisch goed wordt geregeld en dat eventuele geschillen goed worden opgelost. Daarnaast wilt u vooruitlopen op toekomstige wetgeving. Adriaanse van der Weel kan u daarbij helpen. Neem contact met ons op voor een adviesgesprek.
 

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team