Blog

Doel en inhoud CSRD
Het doel van de CSRD is om transparantie en consistentie in de duurzaamheidsrapportage te bieden, waardoor investeerders en andere belanghebbenden beter inzicht krijgen in de impact van bedrijven op mens en milieu. 

Bedrijven moeten in hun duurzaamheidsverslag gedetailleerd en transparant beschrijven van welke ketens ze onderdeel zijn en welke impact daarbij plaatsvindt op mens en milieu. De CSRD richt zich op drie kerngebieden:
1. Milieu (Environment);
2. Sociaal (Social), en;
3. Bestuur (Governance).

De specifieke rapportagevereisten voor deze gebieden zijn vastgelegd in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), waardoor elk bedrijf op consistente wijze rapporteert. Dit omvat o.a. CO2-uitstoot, diversiteit in het management, personeelsbeleid en leveranciersbeheer. Zowel positieve als negatieve aspecten van bedrijfsactiviteiten worden gerapporteerd.

Gevolgen voor grote bedrijven
De CSRD vergroot de transparantie van grote bedrijven door de gedetailleerde rapportage over milieuprestaties, sociale impact en bestuurspraktijken. Hoewel dit hen onder druk kan zetten en misschien niet altijd wenselijk is, biedt het ook inzicht in risico's en kansen. Bedrijven kunnen hierop inspelen en concurrentievoordeel behalen door hun reputatie naar een hoger niveau te tillen. Duurzaamheid wordt nu een bredere verantwoordelijkheid binnen het bedrijf, wat leidt tot veranderingen in de bedrijfsvoering. Kortom, de CSRD brengt uitdagingen met zich mee voor ondernemers op het gebied van gegevensverzameling, analyse en verslaglegging.

Gevolgen voor kleine(re) bedrijven
De duurzaamheidsrapportage heeft ook impact op kleine(re) bedrijven in de keten omdat ze vaak leveranciers zijn van grotere bedrijven die aan de CSRD moeten voldoen. Grote bedrijven moeten duurzaamheidsinformatie van hun leveranciers vragen om transparantie in de toeleveringsketen te waarborgen. Dit zorgt ervoor dat de duurzaamheidsnormen van de CSRD (indirect) worden doorgegeven aan kleinere bedrijven, die anders mogelijk geen zaken meer kunnen doen met de grote bedrijven. Dit dwingt kleine(re) bedrijven dus automatisch om zich aan te passen aan de duurzaamheidsregels van de CSRD.

Gevolgen niet nakomen CSRD
De CSRD zelf bevat geen directe sancties voor bedrijven die nalaten een duurzaamheidsrapportage op te stellen. Aangezien de rapportage een integraal onderdeel vormt van het jaarverslag, kunnen negatieve gevolgen niet uitgesloten worden. Een incompleet jaarverslag kan namelijk leiden tot sancties (waaronder boetes), verlies van vertrouwen, reputatieschade en mogelijk zelfs juridische procedures.

Kortom, de CSRD vereist dat bedrijven aan de slag gaan met duurzaamheid en hun inspanningen documenteren. Daarom is het belangrijk om tijdig informatie te verzamelen, ook als u een klein bedrijf hebt, om aan deze verplichting te kunnen voldoen. Bereid u dus voor!

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team