Blog

In de wereld van het ondernemen evolueert het landschap snel, vooral met het oog op de duurzame doelstellingen die Nederland zich heeft gesteld. Een belangrijke verandering die bedrijven moeten omarmen, is de overgang van een lineair naar een circulair bedrijfsmodel. Deze verschuiving brengt niet alleen nieuwe kansen met zich mee, maar ook juridische uitdagingen die ondernemers met een verduurzamingswens niet over het hoofd mogen zien.

Circulair Ondernemen: een nieuw economisch tijdperk
Veel bedrijven opereren nog volgens het traditionele lineaire model, waarbij grondstoffen worden gewonnen, producten worden vervaardigd, verkocht en uiteindelijk als afval worden verwerkt. In 2050 is de ambitie van Nederland om volledig circulair te zijn, met een focus op hergebruik en recycling als pijlers van dit nieuwe economische model.

Van oude naar nieuwe businessmodellen
Voor u en met u vele andere ondernemers betekent deze verschuiving vaak een (gedeeltelijke) herziening van het businessmodel. Nieuwe en duurzame modellen, zoals lease- en servicecontracten, koop/terugkoop met of zonder servicecontract, en pay-per-use, worden steeds relevanter.Wellicht hebt u al een nieuw businessmodel in gedachten waarmee u het liefst gisteren nog was gestart, maar maakt u zich zorgen over de invloed op uw goedlopende business. Een nieuw businessmodel brengt altijd nieuwe risico’s met zich mee. Een doordachte bedrijfsstructuur is daarom essentieel om risico's te minimaliseren en impact op overige bedrijfsactiviteiten te beperken.

Wij adviseren ondernemers daarom kritisch na te denken over de vormgeving van hun bedrijfsstructuur. Het is vaak verstandig om nieuwe, potentieel risicovolle activiteiten onder te brengen in een aparte werkmaatschappij, bij voorkeur een B.V. Deze aanpak minimaliseert de impact op het concern als er problemen ontstaan, aangezien de nieuwe B.V. in beginsel zelf aansprakelijk is voor haar schulden.

Juridische herstructurering voor duurzaamheid
Juridisch gezien zijn er diverse manieren om een onderneming te herstructureren en aan te passen aan de gewenste verduurzaming. Bijvoorbeeld, als u al duurzame activiteiten verricht binnen een werkmaatschappij, kunt u een juridische (af)splitsing overwegen, waardoor twee afzonderlijke vennootschappen ontstaan. In de ene vennootschap kunt u uw nieuwe duurzame activiteit laten landen, in de andere vennootschap (blijven) uw bestendige bedrijfsactiviteiten.Voor bedrijven die nog geen duurzame activiteiten hebben maar een (startend) duurzaam bedrijf willen overnemen, is een aandelenoverdracht vaak de juiste keuze. Dit voorkomt vermenging van nieuwe duurzame activiteiten met bestaande bedrijfsactiviteiten en houdt het ondernemingsrisico beperkt.

In de dynamische wereld van duurzaam ondernemen is een solide juridische basis essentieel. Door vooruit te denken en de juiste juridische stappen te zetten, kunnen ondernemers met een verduurzamingswens niet alleen de risico's minimaliseren, maar ook een bijdrage leveren aan de circulaire economie van de toekomst.

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team