Blog

De partner van de moeder krijgt hierdoor naar Nederlands recht niet automatisch het gezag. Veel ouders zijn zich hiervan op het moment van erkenning niet bewust, zodat het gezamenlijk gezag ongeregeld blijft. Bij een scheiding of overlijden van de moeder kan dit nare gevolgen hebben voor de andere ouder. Deze ouder moet dan naar de rechtbank, om het gezag om zichzelf alsnog met het (gezamenlijk) gezag te laten belasten.

Wetsvoorstel

Op dit moment is er een wetsvoorstel met betrekking tot het ouderlijk gezag in behandeling bij de Tweede Kamer. De initiatiefnemers van dit voorstel vinden dat het onderscheid tussen gehuwde en ongehuwde ouders ten aanzien van het verkrijgen van gezamenlijk gezag niet past in de veranderde maatschappij waarin steeds meer mensen (bewust) kinderen krijgen zonder gehuwd te zijn.

Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal gezamenlijk gezag voor ongehuwde partners van rechtswege ontstaan bij de erkenning van een kind. De erkenning zal nog steeds op dezelfde wijze plaatsvinden, namelijk bij een akte van erkenning, opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand of bij notariële akte. Toestemming van de moeder van het kind is voor erkenning vereist totdat het kind de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. Vanaf de leeftijd van 12 jaar dient het kind zelf ook toestemming te geven voor de erkenning. Zowel de toestemming van het kind als van de moeder, kunnen door de rechter worden vervangen.

In het wetsvoorstel zijn een aantal uitzonderingen geformuleerd op de nieuwe hoofdregel ‘gezamenlijk gezag voor ongehuwde ouders’. De belangrijkste uitzonderingen is als de moeder en de erkenner hebben verklaard dat het gezag alleen door de moeder wordt uitgeoefend. Andere uitzonderingen zijn:

-als de rechtbank vervangende toestemming voor de erkenning heeft verleend;

-één of beide ouders is/zijn onbevoegd tot het gezag;

-het gezag van één van beide ouders is beëindigd en de andere ouder oefent het gezag uit;

-een voogd is met het gezag over het kind belast;

-de voorziening in het gezag over het kind is komen te ontbrekenAnouk Broekman - de Feijter en Esther Poppe


 

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team