Blog

Als partners niet gehuwd zijn geweest, maar hebben samengewoond, dan bestaat er wettelijk geen verplichting om partneralimentatie te betalen.

Het komt regelmatig voor dat partners langdurig hebben samengewoond, niet zijn gehuwd, er kinderen zijn geboren, de vrouw in verband met de geboorte van de kinderen geen of in mindere mate carrière heeft gemaakt en de man wel carrière heeft gemaakt.

Na de scheiding blijft de vrouw vaak voor de kinderen zorgen. De man kan in zo’n geval besluiten vrijwillig partneralimentatie te betalen. Hij heeft er immers belang bij dat het goed gaat met de vrouw.

Besluit de man vrijwillig partneralimentatie te betalen, dan is die alimentatie fiscaal aftrekbaar als de betaling van alimentatie berust op een dringende morele verplichting. Voor de hoogte van de alimentatie dient aangesloten te worden bij de normen die worden gebruikt bij de wettelijke alimentatieverplichting. De afspraken moeten in een schriftelijke overeenkomst worden opgenomen. Het voordeel daarvan is verder dat in dat geval geen schenkbelasting hoeft te worden betaald.

Om er voor te zorgen dat de alimentatie fiscaal aftrekbaar is en geen schenkbelasting wordt geheven, is het verstandig om de overeenkomst door een deskundige op te laten stellen.

Mocht u hierover vragen hebben, neem dan gerust contact op.

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team