Blog

Vernietiging erkenning

Door erkenning wordt u juridisch ouder van het kind dat u erkent. Juridische ouders zijn wettelijke familie van het kind. Ze hoeven niet biologisch verwant te zijn met het kind.

Op grond van de wet kan een kind een verzoek tot vernietiging van de erkenning doen op de grond dat de erkenner niet de biologische vader is. Dit verzoek moet worden ingediend binnen drie jaren nadat het kind bekend is geworden met het feit dat de erkenner niet zijn biologische vader is.

Indien het kind minderjarig was toen hij bekend is geworden met het feit dat de erkenner niet zijn biologische vader is, dan kan het verzoek tot uiterlijk drie jaren nadat het kind meerderjarig is geworden, worden ingediend.

Wat nu als het kind met de erkenning heeft ingestemd, maar daar achteraf spijt van heeft?

De rechtbank Overijssel heeft in een uitspraak van 9 juni 2022 de erkenning in zo’n geval vernietigd. 

Het kind was 17 jaar toen zij toestemming gaf voor erkenning. Zij was ermee bekend dat de erkenner niet haar biologische vader is. 

De erkenning heeft enkel plaatsgevonden om het kind na het huwelijk van haar moeder met de erkenner dezelfde achternaam te geven als haar moeder, erkenner en haar halfzusje.

Het kind stelt dat zij niet geinformeerd is over de juridische gevolgen van de erkenning, behalve de wijziging van haar achternaam. 

De situatie is nu veranderd. De moeder en erkenner zijn gescheiden en het kind en erkenner hebben geen contact meer met elkaar en zij voelt geen band meer met hem. Zij wenst de erkenning te vernietigen en de achternaam van haar moeder weer te dragen.

De rechter honoreert het beroep van het kind op eerbiediging van ‘ family life’. 

De rechtbank was van oordeel dat de rechtszekerheid en de belangen van andere betrokkenen niet zullen worden geschaad bij toewijzing van het verzoek van het kind. Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat de moeder en de erkenner instemmen met de vernietiging van de erkenning. Naar het oordeel van de rechtbank dient het belang van de biologische en maatschappelijke werkelijkheid voor te gaan boven strikte hantering van de wet. 

Vindplaats uitspraak: Rechtbank Overijssel 9 juni 2022, ECLI:NL:RBOVE:2022:1835
 

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team