Blog

Onderzoek ACM
De ACM onderzocht de duurzaamheidsclaims van de drie grootste pakketbezorgers in Nederland: DHL, PostNL en DPD. De aanleiding waren claims die consumenten de indruk konden geven dat pakketbezorging weinig tot geen impact heeft op het milieu. Dit terwijl de transportsector nog steeds een grote vervuiler is.

DPD had al vroeg in het proces claims aangepast of verwijderd. Na gesprekken met de ACM hebben ook DHL en PostNL hun communicatie herzien. PostNL veranderde de claim "Je pakket wordt duurzaam bezorgd" naar "Het laatste stuk tot aan je voordeur rijden we steeds vaker elektrisch of op biobrandstof." DHL besloot groene labels zoals "GoGreen" en "Natuurlijk onderweg" te schrappen. Uiterlijk medio 2025 worden alle misleidende claims, inclusief die op de bezorgbusjes, verwijderd.

Waarom is dit belangrijk?
Volgens Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, heeft pakketbezorging een grotere milieubelasting dan veel consumenten denken. Specifieke en onderbouwde claims helpen consumenten betere keuzes te maken en voorkomen dat bedrijven zich schuldig maken aan greenwashing. Dit is niet alleen belangrijk voor het consumentenvertrouwen, maar ook voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven. 

Leidraad Duurzaamheidsclaims
De ACM houdt toezicht op duurzaamheidsclaims als een essentieel onderdeel van haar rol om markten toekomstbestendig te maken. Hiervoor heeft de ACM de Leidraad Duurzaamheidsclaims ontwikkeld. Deze leidraad geeft bedrijven duidelijke richtlijnen om te voorkomen dat duurzaamheidscommunicatie misleidend is. De belangrijkste uitgangspunten zijn:

  • Juistheid en duidelijkheid: claims moeten specifiek en volledig zijn.
  • Onderbouwing: zorg dat claims met feiten gestaafd worden en actueel blijven.
  • Eerlijke vergelijkingen: claims moeten objectief en vergelijkbaar zijn.
  • Concrete ambities: toekomstige plannen moeten meetbaar en realistisch zijn.
  • Heldere visuele communicatie: keurmerken en symbolen mogen niet verwarrend zijn.

Tips voor bedrijven
Voor bedrijven die duurzaamheid in hun strategie willen integreren, zijn er belangrijke lessen te trekken uit dit onderzoek:

  1. Evalueer bestaande claims: analyseer de huidige duurzaamheidscommunicatie. Zijn deze claims specifiek, duidelijk en volledig? Vermijd algemene termen zoals "duurzaam" zonder uitleg.
  2. Baseer claims op feiten: gebruik meetbare gegevens, zoals een CO₂-reductiepercentage, en zorg dat deze actueel blijven.
  3. Communiceer concreet over toekomstige doelen: Benoem specifieke acties en tijdlijnen, zoals "We rijden in 2026 volledig elektrisch in stedelijke gebieden."
  4. Gebruik de Leidraad Duurzaamheidsclaims: dit document biedt handvatten om je claims juridisch en ethisch te toetsen.
  5. Wees transparant over beperkingen: geef eerlijk aan waar nog verbeteringen nodig zijn. Dit voorkomt onrealistische verwachtingen en versterkt je geloofwaardigheid.

Duurzaamheid als concurrentievoordeel
Correcte duurzaamheidscommunicatie is meer dan voldoen aan regelgeving; het is een kans om je bedrijf te onderscheiden. Door transparant en eerlijk te zijn, bouw je vertrouwen op bij je klanten en bevorder je eerlijke concurrentie in de markt. De actie van de ACM tegen greenwashing is een wake-up call voor alle bedrijven. Duurzaamheid moet niet alleen een belofte zijn, maar een feit.

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team