Nieuwsbrief voor overheden

Een bestuursorgaan mag zich bij het nemen van een besluit op een handhavingsverzoek niet alleen baseren op foto’s van de verzoeker om handhaving. Als die foto’s geen compleet beeld geven, is het bestuursorgaan gehouden om nader onderzoek te doen om vast te stellen of er sprake is van een overtreding.

De Afdeling heeft in een uitspraak van 2 juli 2014 (ECLI:NL:RVS:2014:2420) overwogen dat een bestuursorgaan is gehouden om beeldmateriaal dat door een verzoeker om handhaving wordt aangedragen te bekijken.

In een uitspraak van 11 november 2020 (ECLI:NL:RVS:2020:2703) heeft de Afdeling dat uitgangspunt bevestigd, maar ook overwogen dat er een grens zit aan de onderzoeksplicht. In die zaak werden de door de verzoeker om handhaving aangeleverde foto’s bekeken door toezichthouders, maar gaven ze geen aanleiding om een nieuwe inspectie uit te voeren.  Volgens de Afdeling werd met het bekijken van de foto’s en eerder uitgevoerde inspecties voldaan aan de onderzoeksplicht.

In de zaak die leidde tot de hier besproken uitspraak van 20 januari 2021 werd het college van burgemeester en wethouders van Os verzocht om handhavend op te treden tegen fout geparkeerde auto’s. De verzoekster om handhaving had foto’s van de door haar gestelde overtreding van de Wegenverkeerswet (Wvw) bij haar verzoek gevoegd.

In eerste instantie werd het verzoek niet in behandeling genomen, omdat het college vond dat de vrouw geen belanghebbende was. De commissie bezwaarschriften vond dat wel het geval en bij beslissing op bezwaar werd op het verzoek beslist. Daarbij heeft het college echter overwogen dat op grond van de door de vrouw aangeleverde foto’s niet kon worden vastgesteld of een verkeersovertreding heeft plaatsgevonden. De rechtbank was dat met het college eens.

De vrouw heeft in hoger beroep onder meer aangevoerd dat de rechtbank ten onrechte heeft geoordeeld dat de overtreding op grond van haar foto’s niet kon worden vastgesteld.

De Afdeling heeft overwogen dat het college zich in dit geval niet alleen mocht baseren op de aangeleverde foto’s, die geen compleet beeld gaven. Het college had, zeker tegen de achtergrond dat het bekend was met de hoge parkeerdruk ter plaatse, zelf nader onderzoek moeten doen om vast te stellen of de overtredingen van de Wvw zich voordeden. Door dat na te laten is het besluit onzorgvuldig voorbereid en kan het niet in stand blijven.

ABRvS 20 januari 2021, www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RVS:2021:104

Door Ad Schreijenberg

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team