Blog
Maar hoe geeft een werkgever hier op een juridisch verantwoorde manier invulling aan? Wat mag hij verwachten van zijn werknemers? En welke rechten en plichten gelden er bij bijvoorbeeld hybride werken en arbeidsomstandigheden? In dit blog zetten wij een aantal praktische tips en inzichten op een rij die een organisatie toekomstbestendig(er) kunnen maken. Hoe groene kantoren en flexibele werkplekken werkgeluk en efficiëntie kunnen verhogen
Groene kantoren: een gezonde en productieve werkomgeving
Een duurzame kantooromgeving heeft een directe invloed op de mentale en fysieke gezondheid van werknemers. Een groene en gezonde werkomgeving draagt bij aan meer focus en productiviteit van werknemers, minder ziekteverzuim en hogere werknemerstevredenheid. Werkgevers die de werkomgeving groen(er) en gezonder willen maken, kunnen dan denken aan de volgende tips.
- Planten en natuurlijke materialen: planten verbeteren de luchtkwaliteit en verminderen over het algemeen stress. Werkgever kunnen daarnaast de voorkeur geven aan meubels en vloeren van duurzame, gerecyclede materialen boven niet-recyclebare materialen.
- Duurzame verlichting: daglicht is essentieel voor een gezonde werkomgeving. Werknemers voelen zich over het algemeen prettiger in een duurzame, comfortabele werkplek. Zo kunnen werkgevers, waar nodig en/of mogelijk, LED-verlichting installeren met daglichtsimulatie om een natuurlijke werksfeer te behouden.
- Energie-efficiëntie: werkgevers kunnen overwegen bewegingssensoren voor verlichting toe te passen en te investeren in energiezuinige verwarmings- en koelsystemen.
- Gezonde voeding: het aanbieden gezonde en duurzame lunchopties aan werknemers draagt ook sterk bij aan een vitale werkomgeving. Werkgevers kunnen in dat kader ook voedselverspilling tegengaan door kleine porties en vegetarische alternatieven (bijvoorbeeld tijdens borrels en andere personeelsuitjes) te stimuleren.
- Werkgevers die een stap verder willen gaan, kunnen overwegen hun kantoor volgens "biophilic design" in te richten. Een dergelijke interieur heeft als doel om de band tussen mens en natuur te versterken. Dit schijnt ook de productiviteit en het welzijn van werknemers te bevorderen.
Flexibele werkplekken en hybride werken: Wat zijn de juridische aandachtspunten?
Veel organisaties stappen over op flexibele werkplekken, waarbij werknemers niet langer een vaste werkplek hebben. Dit wordt vaak gecombineerd met hybride werken, waarbij thuiswerken en kantoorwerk worden afgewisseld. Dit kan bijdragen aan duurzaamheid doordat minder kantoorruimte en energie nodig zijn. De mogelijkheid om hybride te werken (al dan niet in combinatie met thuiswerkvergoedingen) vergroten niet alleen de werktevredenheid, maar verlagen ook de CO₂-uitstoot.
Wat zijn daarbij de juridische aandachtspunten?
- Werknemers kunnen een verzoek indienen om (deels) thuis te werken op basis van de Wet flexibel werken. Werkgevers moeten hier serieus op ingaan en mogen alleen om gegronde redenen weigeren. Als het thuiswerken op structurele basis en over een lange periode wordt toegestaan, kan een werknemer zich mogelijk beroepen op een zogenoemd ‘verworven recht’ op (gedeeltelijk) thuiswerken.
- De werkgever is verantwoordelijk voor een gezonde en ergonomische werkplek, óók thuis. Dit betekent dat richtlijnen voor werknemers moeten zijn voor bijvoorbeeld bureaustoelen en beeldschermgebruik.
- Sinds 2022 is er een onbelaste thuiswerkvergoeding per dag beschikbaar. Werkgevers kunnen deze combineren met een vergoeding voor duurzaam woon-werkverkeer, zoals een fietsvergoeding of NS-businesscard.
De tip aan werkgevers is dan ook om een hybride werkbeleid op te stellen waarin onder andere wordt vastgelegd hoe vaak werknemers thuis mogen werken, welke voorzieningen zij krijgen en hoe gedeelde werkplekken op kantoor gebruikt worden.
Duurzaamheid als strategische keuze voor werkgevers
Een duurzame kantooromgeving gaat hand in hand met werkgeluk, welzijn en strategisch werkgeverschap. Door te investeren in groene kantoren en flexibele werkplekken wordt een gezonde, efficiënte en aantrekkelijke werkplek gecreëerd. Duurzaamheid kan dan ook worden gezien als sleutel tot een toekomstbestendig bedrijf. In een volgend blog zullen we stilstaan bij duurzame arbeidsvoorwaarden en hoe werkgevers dit in hun organisatie kunnen implementeren.
Maak kennis met onze specialisten

O. (Olga) Huisman
Advocaat - Associate Partner

W. (Walla) al Jaboury
Advocaat