Blog
Op 18 mei 2017 deed de rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak in de gevoegde zaken tussen een indiener van verzoeken op grond van de Wet hergebruik overheidsinformatie (Who) en 20 gemeenten uit Zeeland en West-Brabant. De rechtbank heeft het beroep niet-ontvankelijk verklaard wegens misbruik van (proces)recht.
Op grond van de Who kunnen burgers en bedrijven bij instellingen met een publieke taak een verzoek indienen tot het verstrekken van overheidsinformatie. In die zin is de wet vergelijkbaar met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), met dat verschil dat op grond van de Who informatie verstrekt moet worden op een wijze die verzoekers in de gelegenheid stelt om deze informatie opnieuw te gebruiken.
De verzoeker in kwestie deed bij 20 gemeenten het verzoek om 'alle nieuwberichten binnen uw gemeente, inclusief de daarbij behorende publicatiedata, afbeeldingen, verantwoordelijke afdeling, bijvoorbeeld in- of externe doelgroep en andere metadata'. De rechtbank komt niet aan een inhoudelijk oordeel over dit verzoek toe, maar concludeert (onder verwijzing naar Wob-jurisprudentie, zoals eerder in onze nieuwsbrief besproken) tot niet-ontvankelijkheid vanwege misbruik van (proces)recht.
Daarbij laat de rechtbank de volgende omstandigheden meewegen:
- de verzoeken zijn ingediend ten behoeve van een website waarvan de bestuurders (als gemachtigde) wegens misbruik van recht niet-ontvankelijk werden verklaard in (hoger) beroepszaken over Wob-verzoeken;
- er is het vermoeden dat er sprake is van een constructie om te voldoen aan het in artikel 1, onder a, van het Besluit proceskosten bestuursrecht neergelegde criterium 'door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand';
- het verzoek is zeer ruim geformuleerd;
- pas in bezwaar worden door verzoeker nadere eisen omtrent zijn verzoeken gesteld;
- de proceshouding van verzoeker in procedures met andere gemeenten wijst er op dat het hem te doen is om een proceskostenvergoeding en niet om het voorgewende doel.
De rechtbank overweegt dat er sprake is van kennelijk onredelijk gebruik van procesrecht in de zin van artikel 8:75, lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Op grond daarvan wordt de Who-verzoeker veroordeeld in de proceskosten.
Een interessante uitspraak die laat zien dat het beoordelingskader ten aanzien van misbruik van (proces)recht dat bij Wob-verzoeken wordt gehanteerd ook van toepassing is wanneer het gaat om Who-verzoeken. Dat is goed om te weten, wanneer u met een dergelijk verzoek wordt geconfronteerd. Ook goed om te weten is dat Adriaanse van der Weel betrokken was bij deze zaak. Mocht u dus een Who-verzoek krijgen dat u niet vertrouwt, dan weet u ons te vinden.
Rb Zeeland-West-Brabant 18 mei 2017, (nog) niet gepubliceerd