Blog

U bent gescheiden (of uit elkaar) en toch moet u nog steeds overleg voeren met uw ex-partner over een voorgenomen verhuizing. Het voelt soms wrang, maar in sommige gevallen heeft u toestemming nodig van uw ex-partner om te verhuizen. Dit geldt eigenlijk alleen als u samen (minderjarige) kinderen hebt. 

Indien u samen minderjarige kinderen hebt moet u in twee situaties toestemming vragen:
1.    Indien u samen met uw ex-partner gezag heeft over de kinderen, de kinderen bij u hun hoofdverblijfplaats hebben en u wenst met de kinderen te verhuizen; 
2.    Indien u samen met uw ex-partner gezag heeft over de kinderen, sprake is van een co-ouderschap, maar de kinderen niet hun hoofdverblijfplaats bij u hebben. 

Situatie 1: hoofdverblijf bij u
Hierover bestaat in de literatuur en jurisprudentie geen discussie. U heeft in deze situatie toestemming nodig van uw ex-partner.

Indien uw ex-partner weigert toestemming te geven, kan u de rechtbank vragen deze toestemming te vervangen. De rechtbank zal een beslissing nemen in het belang van de minderjarige kinderen. Dat wil echter niet zeggen dat het belang van de kinderen altijd zwaarder weegt dan andere belangen. 

In de rechtspraak zijn criteria geformuleerd aan de hand waarvan een verzoek om vervangende toestemming voor verhuizing door de rechter moet worden beoordeeld. De criteria zijn:
1.    de noodzaak om te verhuizen;
2.    de mate waarin de verhuizing is doordacht en voorbereid;
3.    de door de verhuizende ouder geboden alternatieven en maatregelen om de gevolgen van de verhuizing voor de minderjarige en de andere ouder te verzachten en/of te compenseren;
4.    de mate waarin de ouders in staat zijn tot onderlinge communicatie in overleg;
5.    de rechten van de andere ouder en de minderjarige op onverminderd contact met elkaar in een vertrouwde omgeving;
6.    de verdeling van de zorgtaken en de continuïteit van de zorg;
7.    de frequentie van het contact tussen de minderjarige en de andere ouder voor en na de verhuizing;
8.    de leeftijd van de minderjarige, zijn mening en de mate waarin de minderjarige geworteld is in zijn omgeving of juist extra gewend is aan verhuizingen;
9.    de (extra) kosten van de omgang na de verhuizing. 

Het is aan de rechters die de zaak beoordelen om te bepalen welke van de omstandigheden zij de doorslag laten geven. Hoe zwaar bepaalde omstandigheden wegen is afhankelijk van het specifieke geval. De gevolgen van de verhuizing voor de voortzetting van de (hoeveelheid) contacten tussen de achterblijvende ouder en de kinderen speelt over het algemeen wel een zeer belangrijke rol.

Situatie 2: co-ouderschap, maar geen hoofdverblijfplaats
Strikt genomen hoeft de ouder bij wie de kinderen niet (formeel) hun hoofdverblijfplaats hebben en bij wie de kinderen niet staan ingeschreven geen toestemming te vragen voor de verhuizing aan de andere (met gezag belaste) ouder. 

Echter, veel rechtbanken gaan ervan uit dat de effectieve hoofdverblijfplaats van de kinderen bij beide ouders is gelegen. Dit betekent dat toch toestemming moet worden gevraagd of (op grond van de verhuiscriteria) moet worden verleend door de rechtbank. 

Wat nu als de niet verhuizende ouder geen gezag heeft? 
Indien geen sprake is van gezamenlijk gezag mag de ouder met eenhoofdig gezag in beginsel verhuizen met de kinderen, zonder toestemming van de andere ouder. 

De keuzevrijheid van de verhuizende ouder (met gezag) kan wel worden beperkt als deze ouder niet voldoet aan de verplichting omgang tussen het kind en de andere ouder te bevorderen. De rechter dient dan gepaste maatregelen te nemen om alsnog contact te realiseren. Een verbod tot verhuizen dan wel een bevel tot terugverhuizen kan dan een gepaste maatregel zijn.

Bevel terugverhuizen 
Als een ouder zonder (vervangende) toestemming verhuist en de andere ouder wil deze verhuizing terugdraaien, dan kan onder bepaalde omstandigheden een bevel tot terugverhuizen worden verzocht. 

Heeft u vragen over kwesties die gerelateerd zijn aan gezag, omgang, verhuizingen of een andere familierechtelijke kwestie? Neem dan contact op met mr. E. (Esther) Poppe (epoppe@avdw.ml) of mr. F. (Femke) Hoogeveen (fhoogeveen@avdw.nl). Wij helpen u graag verder.

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team