Nieuwsbrief voor overheden

De meest recente uitspraak is een uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam van 6 oktober 2022 (ECLI:NL:RBAMS:2022:5767). De darkstore van een flitsbezorging in Amsterdam moet een week na de uitspraak van de rechtbank Amsterdam sluiten. De voorzieningenrechter oordeelt dat bij flitsbezorging geen sprake is van detailhandel, maar van verboden gebruik van het pand als opslag- en distributiecentrum. Detailhandel veronderstelt namelijk dat op enig moment in het pand contact is tussen de klant en verzoekster. Daar is volgens de rechtbank geen sprake van.

Naast de strijdigheid met het bestemmingsplan hebben de activiteiten volgens de voorzieningenrechter negatieve gevolgen voor het woon- en leefklimaat in de omgeving van het pand. De locatie van het pand wordt namelijk gekenmerkt als (overwegend) woonomgeving. De aanwezigheid van een darkstore met flitsbezorging zorgt voor grote overlast naar omwonenden toe vanwege het aanleveren van de voorraad en het ophalen en bezorgen van bestellingen door koeriers.

Het voorgaande is anders ten aanzien van ‘Click & Collect’. In dat geval is namelijk wel sprake van contact in het pand zelf. De voorzieningenrechter oordeelt dat wat deze activiteiten betreft, wel kan worden gesproken van detailhandel.

Op dezelfde dag, 6 oktober 2022, deed de voorzieningenrechter van de Afdeling ook een uitspraak over een flitsbezorgingsdienst in Utrecht (ECLI:NL:RVS:2022:2851). De flitsbezorgingsdienst heeft tegen de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 26 juli 2022 hoger beroep en een verzoek voorlopige voorziening ingesteld bij de Afdeling. De voorzieningenrechter heeft het verzoek voorlopige voorziening afgewezen en volgt de rechtbank in haar oordeel dat de bedrijfsvoering van de flitsbezorgingsdienst geen detailhandel is, ondanks het feit dat de flitsbezorgingsdienst de bedrijfsvoering had aangepast. Het flitsbezorgingsbedrijf biedt namelijk nu ook de mogelijkheid aan via ‘Click & Collect’. Volgens de voorzieningenrechter is dit een ondergeschikte activiteit en blijft de hoofdactiviteit de flitsbezorging, zodat er geen overeenstemming is met het bestemmingsplan.

De twee voorgaande uitspraken verschillen van de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 3 augustus 2022 (ECLI:NL:RBGEL:2022:4194). In deze uitspraak oordeelde de rechtbank ook dat ‘Click & Collect’ onder de definitie valt van detailhandel en dat daarom geen sprake is van een overtreding. Die activiteiten zijn dus toegestaan. Er wordt ook geoordeeld dat ‘Click & Collect’ van ondergeschikte aard is, maar niet dat daarom ‘Click & Collect’ niet is toegestaan. De dwangsom is volgens de voorzieningenrechter te ruim geformuleerd en moet alleen zien op het staken van de activiteit ten aanzien van de flitsbezorging. Flitsbezorging blijft een interessante ontwikkeling die wij op de voet zullen blijven volgen.

Rb Amsterdam 6 oktober 2022, www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBAMS:2022:5767

ABRvS 6 oktober 2022, www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RVS:2022:2851

Rb Gelderland 3 augustus 2022, www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBGEL:2022:4194

Door: Anneloes Kester

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team